ВИННИЙ ТУРИЗМ УЗБЕКИСТАНУ
М.Г.Руднєва
Національний університет харчових технологій
О.В. Чеченя
В квітні 2014 року в Узбекистані було відкрито перший винний маршрут:
«Червоний світанок – біле сонце». Основною дестинацією винного шляху є господарство «Хамкор» (селище Намданак, Паркентський район, Ташкентська область) [1].
Маршрут розроблено провідним туроператором «Ясміна Тур» в Узбекистані. Саме ця фірма, поки що єдина в країні, проводить одноденні винні тури. Вартість такої подорожі – 50-70 доларів США, залежно від сезону, транспорту та дегустації [3].
Розвиток винного туризму передбачено державною програмою розвитку туризму в Ташкентській області [2].
На рівні всієї країни, такі програми поки що відсутні. Проте, розвиток винного туризму в Узбекистані є досить перспективним напрямком. Це обумовлено низкою чинників, а також історичними і географічними передумовами.
Історія виноробства в Середній Азії, та в Узбекистані зокрема, налічує не одне століття. Проте, розвиток галузі був призупинений прийняттям ісламу.
Пізніше, в радянські часи – основною галуззю господарства стало вирощування і переробка бавовни. Тим не менше, вина радянського Узбекистану успішно конкурували з продукцією Кавказу. Нарешті, компанія боротьби з алкоголем часів Горбачова, остаточно підірвала виноробну промисловість країни. І на її відродження знадобилося більше десятиліття.
Сьогодні, в Узбекистані виробляють натуральні (столові) та спеціальні вина, майже у всіх регіонах.
Південно-західна частина країни (Самаркандська, Джізакська, Бухарська та Навоійська області) спеціалізуються на виробництві винограду і сушеної продукції – ізюму і кишмишу. Проте, тут зосереджені підприємства вторинного виноробства (Ташкентський комбінат шампанських вин, завод Ховренко у Самарканді), що працюють на місцевій і довізній сировині. Ці підприємства вже мають досвід проведення екскурсій та дегустацій.
В долинних районах Самаркандської, Булунгурської та Пстдаргомської областей, поряд зі столовим виноградарством розповсюдження набули і технічні сорти (Ркацетелі, Кульджинський, Мускат, Сапераві).
В Кашкадарьїнській і Сухандарїнській областях переважають ізюмні сорти. Але, саме ці регіони – батьківщина високоякісного десертного вина Джаус, з сорту Султані [1].
В знаменитій, за радянських часів, Ферганській долині, співвідношення столових і технічних сортів – майже рівне.
На північному заході Узбекистану, в Хорезмійській області та Республіці Каракалпакстан виноробство та вирощування сировини для нього – не розвинене.
Отже, винний туризм в Узбекистані, перебуває на стадії зародження. Проте, з часом, винні тури можуть стати не лише доповненням до традиційної екскурсійної програми в столиці, Хіві, Бухарі та Самарканді, а й цілком самостійним напрямком.
Література
1. Отраслевой портал туризма в Узбекистане [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://welcomeuzbekistan.uz/ru/interesnoe-ob-uzbekistane/2482-solnce-v-bokale.html
2. Постановление Кабинета Министров Республики Узбекистан «О программе развития сферы туризма в Ташкентской Области на 2013-2015 годы
[Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://lex.uz/pages/GetAct.aspx?lact_id=2239478
3. Ясмина Тур - Узбекистан [On-line resource]. – Access regime: http://www.yasminatour.uz/