ВИННИЙ ТУРИЗМ ПІВДЕННОЇ АФРИКИ: ЗАХІДНИЙ КЕЙП

А.Ю.Гаєвська

Національний університет харчових технологій

Південноафриканські вина, відомі з часів заснування у 1679 році міста Стелленбош, в останні роки стали популярними не лише у Великобританії – традиційному імпортерові, але і у багатьох країнах світу.

ПАР характеризується рівномірним і м’яким кліматом впродовж року, з переважаючою кількістю теплих днів. Це забезпечує настільки сприятливі умови для вирощування виноградної лози, що з’явився спеціальний винний маршрут, котрий проходить через провінцію Західний Кейп і користується великою популярністю серед туристів. Усього в провінції Західний Кейп налічується більш ніж 4000 ферм, які займаються обробкою винограду і виробництвом вина.

Історія місцевих традицій виноробства налічує більш ніж 350 років  і бере початок з часів перших голландських переселенців. У 1659 році відбулося урочисте розпивання першого вина, виготовленого в капській провінції. Дещо згодом, в період релігійних воєн, коли Франція стала небезпечною для гугенотів, дві сотні біженців перебрались на південний берег Африки  і привезли з собою таємниці французького виноробства.

Виноградний  край  знаходиться   в  40   хвилинах  їзди   від   Кейптауна.

«Винний шлях» починається, як правило, з найближчого до столиці міста Стелленбош. Гірська місцевість, сприятливий рівень опадів і глибокі ґрунти з хорошим дренажем роблять цей регіон сприятливим з точки зору виноробства. Швидко зростаюче число виноробних маєтків і виробників (більше, ніж 160) містить деякі з всесвітньо відомих Капських вин. Стеллебошський винний маршрут - найстаріший в країні і один з найпопулярніших туристичних пам'яток Західного Кейпа.

Парль розташований приблизно в 50 км від Кейптауна під великим скупченням викинутих назовні гранітних порід. Літо тут довге та тепле, а дощів випадає достатньо, щоб зрошування було необхідним лише у виключних ситуаціях. У Парлі росте велика розмаїтість сортів винограду, з яких найбільший потенціал мають Каберне Совіньйон, Пінотаж, Шираз, Шардоне і Шенен Блан.

Також відомими виноробними районами Капської провінції є Констанція, розташований на південних схилах гірського ланцюга Столової гори, відомий в основному винами з білих сортів  винограду, та Франшхук.

Отже, можна сказати, що рівень розвитку винного туризму в даному регіоні знаходиться на достатньо високому рівні, вина Капської провінції є достатньо відомими в Європі, що забезпечує її туристами з європейських країн, а кількість виноробних маєтків та асортимент виготовлюваних вин задовольнить навіть найвибагливішого туриста.

Література:

  1. Международный туризм// журнал о туризме, М. 2007, 2008
  2. Нехорошкина И. Винные туры мира // GEO. 2001. № 6,-73с.
  3. Род Филипс . История вина / М.: Эксмо, 2004. – 260с.
  4. excursovod.com
  5. vinograd.info
  6. winelist/vinnyj-turizm.htm
  7. zoover.com.ua

Фотоальбом...